Archief

Het archief van onze heemkring neemt steeds maar uitbreiding . De collectie rouwbrieven en bidprentjes wordt steeds verder uitgebreid dankzij de medewerking van de Zandvoordse bevolking . Ook het fotoarchief breidt de laatste tijd gevoelig uit . Een belangrijk onderdeel van ons archief is de snel uitbreidende collectie persknipsels die de gezusters Rachel en Martha Volcke sinds geruime tijd bijhouden en regelmatig ter inzage aan het publiek voorstellen . Aan de hand van deze knipsels zullen onze nazaten de meer recente geschiedenis van Zandvoorde kunnen samenstellen . Iedereen kan meehelpen om het archief te laten uitbreiden . Wij vernemen dikwijls te laat dat b.v bij een sterfgeval een woning opgeruimd werd en alles naar het "stort"  gevoerd werd . Dit is bijzonder jammer omdat er op deze manier waardevolle documenten kunnen verloren gaan . Wat verzamelen wij zo allemaal .

  • oude documenten zoals facturen  , oude dagbladen of tijdschriften , oude plannen  , notarisakten of kopieën ervan , knipsels , lijsten , affiches , publicaties van festiviteiten
  • oude foto's waarop mensen en/of gebouwen afgebeeld staan , deze foto's worden in digitale vorm ingescand en de originelen terugbezorgd aan de eigenaar .
  •  oude werktuigen en gebruiksvoorwerpen van diverse beroepen zoals weegschalen  , baskules , aalkuipen en schoppen , paardentuig , zeven , rieken , en rooiwerktuig , timmer- en zaagwerktuig , schoenmaker - en klompen makermateriaal , enz...
  • bidprentjes en rouwbrieven (zowel originele of kopieën) van personen die iets met Zandvoorde te maken hebben (bv geboren , gehuwd , gestorven of gewoond)  
  • Het aantal bidprentjes bedraagt momenteel 2019 waarvan 1456 origineel ,het aantal rouwbrieven bedraagt 889 waarvan 539 origineel.                        

Waarom verzamelt de heemkring bidprentjes . Bidprentjes bezitten een schat aan informatie over de overledene .

  • Naam , voornaam plaats en datum van geboorte , datum van overlijden en het beroep .
  • Naam en voornaam van de echtgenote , aantal kinderen .
  • Lidmaatschap van een vereniging , eventuele schepenambt .         

Geschiedenis van het bidprentje

Rond 1790 waren er de eerste geschreven  bidprentjes . Het algemeen gebruik van de gedrukte bidprentjes gebeurde begin 19de eeuw . De eerste bidprentjes waren van perkament . Sinds 1860 werden er gedrukte bidprentjes gemaakt met staalgravures . In de 20ste eeuw werd er geleidelijk aan de foto van de overledene op afgedrukt  .

Bij deze wensen wij uitdrukkelijk de mensen bedanken die reeds belangrijke schenkingen van materiaal en/of documenten gedaan hebben . Zo helpen zij de geschiedenis van ons dorp voor het nageslacht te bewaren .
Ook nog vermelden dat er de 2de en de 4de dinsdagnamiddag iemand aanwezig is in het lokaal  . Bij bezoek graag een seintje of contacteer een van onze leden .
Ons lokaal : Wijkcentrum 't Kasteel
                    Kasteelstraat 22
                    8400 Oostende
                    kaart

email:santforde@telenet.be | © copyright 2011 | disclaimer