Industrie


In 1895 werd de steenbakkerij (“Pannefabriek”) opgericht; was de eerste industrie in het boerendorp. Stond aanvankelijk aan de westkant van de Stationsstraat waar later de gebouwen van de UCB kwamen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verhuisde de fabriek naar de oostkant van de Stationsstraat. In 1967 stopt de productie en 1985 werd begonnen met de afbraak van de gebouwen . In 1912 werd op het terrein van de vroegere pannenfabriek de “Société Ostendaise Lumière et Force Motrice” opgericht (= gasfabriek). Het gas werd gewonnen  uit steenkool .

In 1954 werd door de firma Verhelst een steenbakkerij gebouwd aan de Grintweg. Nieuw was dat de stenen gedroogd werden met hete lucht i.p.v. in open lucht. De steenbakkerij werd in 2015 afgebroken om plaats te maken voor een nieuw crematorium .

Steenbakkerij De Keignaert 1960

In 1925 start een chemisch bedrijf “Société Semet-Solvay et Piette) (in de volksmond de “Solvé”) met het produceren van ammoniak op basis van cockesovengas. Later kreeg het de naam van UCB (1929) en kwam er een fabriek voor salpeterzuur en salpetermeststof. Het bedrijf kende een constante uitbreiding en in 1996 verkocht UCB haar laatstye afdeling aan Proviron. Veel wisseling van bedrijfnamen (Huber, Euroftal, CNO, ..)

UCB en Cokesfabriek mei 1953
email:santforde@telenet.be | © copyright 2011 | disclaimer