De molens


De “molen Decloedt” werd opgericht in 1789 en was 164 jaar oud toen hij werd afgebroken in 1953. De molen was van het standaardtype . Het molenhuis was van hout en steunde met zware houten balken op grote stenen blokken . Hoogte: 17 meter , wieken 22 meter. De familie Decloedt heeft 100 jaar de molen uitgebaat , eerst Jan Decloedt , daarna zijn zonen Charles en René (50 jaar molenaar) en als laatste Gerard Surmont).
In 1895 werd naast de het malen van het graan een pers voor olie geïnstalleerd (bijproducten: lijnzaadolie en lijnzaadkoeken als veevoeder) aangedreven door een stoommachine in gebruik genomen.


De “witte molen” is vermoedelijk rond 1860 gebouwd maar raakte vrij vlug in verval om uiteindelijk afgebroken te worden in 1952. In verband met deze molen werd het volgende verteld . Toen molenaar Jan Decloedt voor de tweede keer huwde werden alle polderboeren uitgenodigd .August Haeghebaert die op het einde van de boterbloemstraat woonde werd echter vergeten . Hij nam dit zeer kwalijk en uit wraak liet hij een molen bouwen . Zo werd hij een concurrent van Jan Decloedt . De molen was gebouwd in baksteen en werd wit gekalkt "De witte molen" . In 2010 werden de resterende gebouwen afgebroken .email:santforde@telenet.be | © copyright 2011 | disclaimer