De woningen

Eind 1800 stonden er vanaf het marktplein tot aan de vaart slechts een twaalftal huisjes. De meeste woningen stonden in de dorpsstraat. In de Grintweg stonden er een veertiental. Toen stonden er meer huizen te lande. Het waren allemaal kleine huizen, veelal gericht naar het zuiden, naar de zon voor de warmte. Meestal was er maar één deur voorzien. Veel van die woningen die langs de weg stonden waren met de rug naar het noorden gericht, en met een haag van vlierstruiken ervoor als bescherming tegen de koude noordenwind.
De meeste inwoners, ook de vrouwen, werkten bij de boeren. Anderen werkten aan de stad of bij de spoorweg. Er waren toen ongeveer 6 a 700 zielen, meestal gezinnen met heel veel kinderen . De vrouwen werkten voor 9 stuivers daags, later voor l frank, van 7 tot 12 en van l tot 6 uur. Met de trein kon men voor 0,5 frank heen en terug naar Oostende, maar om 0,5 frank te verdienen moest men 5 uur werken ! De meesten gingen echter te voet om geld uit te sparen. Naar Brugge heen en terug met de trein moest men 2 frank betalen.

Bron : Kerk en Leven 31/3/2004

 

Huisje stond in de Zandvoordedorpstraat tussen nrs 132 en 136

Opvallend ook de vele “koterijen” achter de huizen (geen beperkingen door stedenbouw!). Er was ook vrij veel leurhandel door de boeren (vooral door de kleine) vanuit Zandvoorde naar Oostende (melk, boter, eieren, groenten en fruit). Dit gebeurde met allerlei primitieve transportmiddelen (paardenkar, hondenkar, fiets, te voet…)

Kinderen met hondekar foto van 1895
email:santforde@telenet.be | © copyright 2011 | disclaimer